Archívum

"Rejtett élet a világban" - LélekTúra Vasadra

Mária Ocsovai, 2018. márc. 21. 6:48   [ 2018. ápr. 18. 1:06 frissítve ]

2018. 04. 15., vasárnap
Csévharaszt - Vasad

"Ne szervezz hát sose, egyszerűen készíts szállást Jézus kistestvérei számára. Ha egyedül élsz, élj úgy, mintha mindörökre a magány lenne a sorsod, ha meg két-három társaddal, vagy többedmagaddal, akkor is tégy úgy, mintha sohase lehetnétek többen. Imádkozzál, mint Jézus, úgy mint Jézus, s ahogy ő, szánj bőséges időt az imára, amint ő, szánj bőséges időt kétkezi munkára, ami éppen nem az imától elvont, hanem az imának szentelt idő. Naponta hűségesen mondd el a breviáriumot és a rózsafüzért. Szeresd Jézust teljes szívedből..., s iránta való szeretetből felebarátodat, mint önmagadat. A názáreti élet mindenütt megvalósítható: éld ott, ahol felebarátodért a legtöb­bet tehetsz." (Charles de Foucauld)

A 2018. április 15-i LélekTúra úticélja a Pesti-síkságon fekvő Vasad, ahol a Charles de Foucauld nyomdokain a világban "rejtett" életet élő Názáret Közösség és Jézus Kistestvérei tagjaival találkozhatunk, akiket a túra végén lelki napjukon látogatunk meg, így megismerhetjük, mit is jelent ez a "rejtett" élet lelkisége, hogyan élik mindennapjaikat a közösség tagjai.

Csévharaszttól Vasadig síkvidéken, nagyrészt erdei-mezei utakon gyaloglunk, kb. 15 km-t, közben megállva, itt-ott csendben figyelve és szemlélve a tavaszi természet nyiladozását. A térségben az elmúlt időszakban új erdei turistautakat és tanösvényeket épített ki az erdészet, részben ezeket járjuk be, valamint útmenti kereszteket is fogunk érinteni, s olyan rejtett, kevésbé ismert természeti kincseket, mint a Csévharaszt mellett fekvő borókás természetvédelmi terület.

Ajánljuk a túrát mindenkinek, korosztálytól függetlenül, aki szeretne kiszakadni a mindennapokból, lecsendesedni, találkozni, új impulzusokra nyitott lenni, esetleg keresi a lelki útját, vagy csak szívesen eltölt egy napot a tavaszi természet frissességében.

A túrára előzetes jelentkezés szükséges, a létszám korlát miatt, a következő linken.

Szent Ferenc zarándokút (előadás)

Mária Ocsovai, 2018. febr. 15. 11:32   [ 2018. márc. 12. 1:01 frissítve ]

Szent Ferenc lábnyomain tegnap, ma és holnap – talán veled együtt
Előadás – találkozó – beszélgetés 

Mi vár ránk ezen a programon?
Egy magyar zarándok + egy olasz zarándokút + számtalan élmény + egy 2018. évi útiterv

Helyszín: Párbeszéd Háza (Budapest, 8. kerület, Horánszky u. 20.), Pedro Arrupe-terem
Időpont: 2018. március 11., vasárnap, 15 óra

A program ingyenes, szeretettel várunk mindenkit!
A program szervezője: Zarándokpont információs iroda

Bemutatkozás:
Janiga Emese vagyok. Itthoni kedves zarándok-ismerőseim csak az „olaszos, Szent Ferenc zarándokutas”-ként emlegetnek. A 2006-os spanyolországi el Camino sorsfordító élményét követve pár hónappal később egy könyvet nyomott a kezembe búcsúzóul „caminós szerelmem”, ezzel a szöveggel: „Tudtad, hogy itt, Olaszországban is létezik zarándokút?”
Olasz nyelvismeret híján még a címét sem tudtam pontosan lefordítani, amikor 2007 nyarán ráléptem arra az útra, „ahol Szent Ferenc járt” (az útikönyv eredeti címe: Di qui passò Francesco, Itt járt Ferenc). Szerelem volt első lépésre. Az útvonal, a táj és Ferenc történetei teljesen megbabonáztak. Olyannyira, hogy ki is költöztem egy időre az út végső állomására. 
A kezdetektől dolgozott bennem a vágy, hogy ezt a zarándokélményt megoszthassam minél több magyar társammal. Az útikönyv magyar fordítása 2010 óta kiadatlanul is sokakhoz eljutott az évek során, számos honfitársunk járt már Szent Ferenc nyomában. 
Március 10-én a Zarándokpont szervezésében mesélek nektek erről az útról, amely egyben kedvcsináló is lesz egy nyár végi közös zarándoklathoz.

https://www.facebook.com/events/184796875617107/

LélekTúra a Budai-hegyekben - látogatással a domonkos nővéreknél

Mária Ocsovai, 2018. febr. 9. 7:46   [ 2018. márc. 1. 2:06 frissítve ]

2018. 02. 24., szombat

A gyalogos túra a Budai-hegység rejtett zugain át, az Ördög-orom sziklás kilátóhelyét és a Farkas-völgyben megbújó Úti Madonna kápolnát érintve felkapaszkodik a Széchenyi-hegy és a Normafa gerincére, ahonnan Makkosmária kegyhelyére ereszkedünk le, majd a Kálvária érintésével Budakeszire. Itt a nővérek fogadnak minket, közben lehetőség a velük való ismerkedésre, személyes beszélgetésre, közös imába való bekapcsolódásra.

13,5 km táv, 316 m emelkedő

Mit hozzunk és mire számítsunk?
Közepesen nehéz túraútvonal, egy szakaszon erős kaptatóval, túracipő ajánlott. Időjárásnak megfelelő öltözék, esőkabát szükséges, valamint napközbenre élelem, elegendő innivaló (útközben korlátozott vásárlási és vízvételi lehetőség van). A túra során lesz lehetőség egymással és a fogadó szerzetesekkel való személyes beszélgetésre, megismerkedésre, valamint lelki elmélyülésre is, akinek erre igénye van.

Találkozó és utazás: Találkozó 8:25-ig a Gazdagréti téren, a Szent Angyalok templománál (14-es hsz.). Gyülekező a templom kapujában. Ha valaki elkésik, jöjjön be a templomba, mert megtekintjük a szép mozaikot.

Visszaérkezés: A kora esti órákban
Visszaérkezés helyszíne: Széll Kálmán térre

Útiköltség a visszaútra: 1 db környéki jegy + budapesti bérlet/jegy.

Kiket várunk?
Mindazokat, akik érdeklődnek a Budai-hegység és a domonkos nővérek iránt, testi-lelki kikapcsolódásra vágynak, közösségben való kirándulásra. Nem csak keresztényeknek, nem csak útkeresőknek...

ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK az alább űrlapon, legkésőbb a túra előtt 2 nappal:


Elérhetőség, további infó kérése: Sepsey Katalin - a Műanyag SC Természetjáró Szakosztályának bronzjelvényes túravezetője (70 251 1493, ksepsey@freemail.hu)

Oslótól Betlehemig (előadás)

Mária Ocsovai, 2018. febr. 1. 7:27   [ 2018. febr. 15. 2:06 frissítve ]

https://www.facebook.com/events/147784965892045/

Pünkösdi gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra 2018.

Mária Ocsovai, 2018. jan. 8. 2:17   [ 2018. febr. 9. 4:43 frissítve ]


LélekTúra fiatal felnőtteknek a Spartacus vadászösvényen

Mária Ocsovai, 2017. nov. 12. 5:53   [ 2017. dec. 4. 23:33 frissítve ]

2017. 11. 19.
Spartacus-ösvény
Pilisszentlászló
Visegrád

Késő őszi zarándoklatra - lelki túrára, kikapcsolódásra, elmélyülésre és feltöltődésre vár a Mária utcai Peregrini Christi közösség minden érdeklődő fiatal felnőttet (korosztály kb. 35 év alattiak) a Pilis-Visegrádi-hegység egyik legszebb túraútvonalára, a MAGIS lelkületében.

Az út során kb. 10 km-t teszünk meg gyalog, erdei ösvényeken. A kényelmes túracipőről (bakancs ajánlott), esővédő ruházatról és a napközbeni enni-innivalóról mindenki maga gondoskodik. S amit leginkább ne felejts otthon, az a nyitottságod...

A terep- vagy időjárási viszonyok kedvezőtlensége esetén a szintén szép, Apát-kúti-völgy útvonalát választjuk majd.

További részletek :
Találkozás 8 órakor a Batthyány téren a HÉV vágányok végénél, Szentendréig váltott jeggyel.
Visszaérkezés: 17:35-kor Újpest-Városkapuhoz ill. 17:52-kor a Batthyány térre.
A túra ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap ezen a linken érhető el.
Lelki felkészülésnek a következő szentírási szakaszt javasoljuk elolvasni és átelmélkedni a túra előtt: Mt 7,13-14. Menet közben ez lesz majd a vezérgondolatunk.
Adományokat a helyszínen köszönettel fogadunk.

Várnak a vezetők: Megyesi Balázs és Molnár András.

Csobánka-Dobogókő Lélektúra

Mária Ocsovai, 2017. okt. 6. 2:29   [ 2017. okt. 16. 23:54 frissítve ]

2017. október 21-22.

„Jó dolog az Urat dicsérni, nevednek, ó Fölséges, éneket zengeni,
reggel hirdetni irgalmadat, éjszaka meg hűségedet....”
(Zsolt 92, 2-3)

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit őszi Lélektúránkra, Csobánkára, illetve Dobogókőre. Ezen alkalommal is lehetőség nyílik a közös túrázásra, barangolásra a természetben, közös imádságokra és beszélgetésekre, illetve ismerkedésre szerzetesközösségekkel. Csobánkán a Segítő Nővérek fogadnak minket bemutatkozással és közös imával, Dobogókőn pedig a Manréza Lelkigyakorlatos Házba látogatunk el, ahol a jezsuita szerzetesség lelkiségével ismerkedünk.

Helyszínek: Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő
Időpont: 2017.10.21-22.
Utazás: HÉV, autóbusz
Költségek: HÉV (Budapest-Pomáz oda-visza) és autóbusz menetjegy (Pomáz-Csobánka, Dobogókő –Pomáz), szállás Csobánkán a Segítő nővéreknél, 1500 Ft/fő/éj
Részvételi díj: 1500 Ft (szállásköltség), ami a Viator Egyesület számlájára utalandó át: 11713177-21198166 (OTP Bank) (sajnos lemondás esetén nem áll módunkban ezt visszajuttatni).

Biztosítás: külön nem szükséges
Étkezések: „batyuból” történik, így hozz magaddal elegendő elemózsiát szombat estére, illetve vasárnap reggelire és a túrára. Étkezni természetesen közösen fogunk.
Nehézségi jelleg: alapvetően erdei turistaút, közepesen nehéz, átlagos fizikai erőnléttel jól teljesíthető. Az út során vannak nehezebb, emelkedőkkel tarkított, és lankásabb útszakaszok is.

Program
2017.10.21. Délutáni órákban utazunk Csobánkára Budapestről, találkozunk a Batthyány tér HÉV megállóban. Este közös vacsora és a Segítő Nővérek bemutatkozó programja.
2017.10.22. Reggel közös ima a Segítő nővérekkel, majd túrázás Csobánka –Pilisszentkereszt –Dobogókő útvonalon (táv: 18 km, szintkülönbség: 600 m, idő: 7-8 óra). Délután Szentmisén való részvétel a Dobogókői Manrézában, majd esti órákban érkezünk vissza Budapestre.
A túra valójában lelki imatúra, ennek során egyrészt szerzetes közösségekkel való találkozásra és közös együttlétre, beszélgetésre hívunk meg. Másrészt a túra alatt, vasárnap lehetőség lesz a természet kincseit csodálni, közösen imádkozni és beszélgetni.

Gyakorlati tudnivalók
Olyan hátizsákkal induljunk el, amit egész nap tudunk cipelni, benne a tartalék meleg ruhával (hideg időre lehet számítani), innivalóval (termosz javasolt), elemózsiával (szendvicsekkel, csokoládéval, keksszel, gyümölccsel – kinek mivel), személyes holmival. Elemlámpát, jegyzetfüzetet, tollat hozzunk, és valamit, amire esetleg le tudunk ülni. Strapabíró túraöltözet, meleg kabát, esőnadrág, esőköpeny, sapka, kényelmes túrabakancs, réteges meleg ruha. A szállásra hálózsákot is hozni kell.

Nyilatkozat
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a körülményekre való tekintettel (időjárás, egyéb szükség- vagy veszélyhelyzet) változtassanak a túraprogramon, amely legfőképp a résztvevők biztonsága, egészségük védelme miatt történik. A változás minden esetben a túra eredeti céljával és lelki jellegével összhangban történik.

További kérdésekkel a következő email címen jelentkezhetsz: Szőcs Kata, szocskati@yahoo.com
Szeretettel várunk!

Velencei csendtúra

Mária Ocsovai, 2017. szept. 5. 7:23   [ 2017. okt. 14. 12:12 frissítve ]

"Kereslek Isten, a földben, a virágban a fákban és mindenütt megtalállak. Ez az én Istenkereső időm….
Kereslek az esőben, a szomjas vetések susogják: jelen vagy.
Kereslek a fűben: érezlek, tapogatlak. Ez az én boldog Istentaláló időm."
(Bartalis János: Kereslek)

Zajos, fáradt, kimerült világunkat magunk mögött hagyva…. a reggel csöndjében, a szellő simogatásában, a napsütésben, az erdő ölelésében, csendes tó tükrében, virágok szirmában, a dombok és völgyek, a táj szabadságában, végtelenségében gyönyörködünk…. Csendben haladunk, hogy Isten hangját meghallhassuk, próbálunk a pici kis csodákra, kincsekre figyelni a természetben és a szívünkben, amelyek betöltik lelkünket. Teljes lényünkkel a jelenben vagyunk, Isten szerető jelenlétére figyelünk...

A túra időpontja: 2017.10.15.
A túra helyszíne: Velencei hegység
Útvonal: Budapest, Agárd- Szúnyog sziget- Barlang kút- Meleg hegy- Nadap- Sukoró- Budapest
Táv: kb. 14 km
Hossza: kb. 4-5 óra gyaloglás, kb. 2-3 óra megállás közben ima, elmélkedés
Szintemelkedés: kb. 200-300 m

Utazás: vonattal, hajóval és autóbusszal
Találkozás 8:00 órakor Budapest Kelenföld vasútállomáson, innen a vonat 8:17-kor indul, amivel Agárdig utazunk. 8:54 órakor érkezünk Agárdra, majd innen hajóval kelünk át a Velencei tavon a Szúnyog szigetre. A túra végül délután Sukoróra érkezik meg, ahonnan 18:51-kor indulunk autóbusszal Budapestre, ami a Népligetbe érkezik 19:50-kor.

Túra nehézsége: Közepesen nehéz túra, átlagos fizikai kondícióval teljesíthető. Az útvonal főleg erdőben vezet, de több helyen találunk kilátópontokat, ahonnan megtekinthető a Velencei tó.

Szükséges felszerelés: hátizsák, kényelmes túracipő, réteges, időjárásnak megfelelő öltözet (hosszú nadrág, pulóver legyen nálunk), esőkabát, egészségügyi csomag, esetleg szúnyog és kullancs elleni védelem, iratok, Szentírás, esetleg jegyzetfüzet, valami, amire kényelmesen le lehet ülni megállások során, valamint napközbenre megfelelő mennyiségű enni- és innivaló (kb 2 liter víz, szendvics, csoki, mazsola...).
Biztosítás: külön nem szükséges

Túra kísérők: Szőcs Katalin, Szilvay Gyula

Költségek:
Részvételi díj: adomány (ki amennyit szeretne)
Budapestről Agárdra a menetdíj (teljes ár) 930 Ft, a hajóút kb. 1000 Ft, Velencéről Budapestre az autóbusz 1120 Ft.
Étkezés: „batyuból” történik, de természetesen közösen. Mindenki hozzon magával valamit, amit szívesen elfogyaszt és szívesen megoszt másokkal is.

A jelentkezés feltétele, hogy vállalni tudd az egész napos csendet, aminek sok öröme, de sok nehézsége is lehet (a túra alatt csendben imádkozunk, nem beszélgetünk egymással).
Jelentkezési határidő: 2017.09.30. (amennyiben jelentkeztél, de mégis lemondanád, kérünk, szólj legalább 4 nappal a túra előtt, hogy ha valaki még érdeklődne, akkor tudjuk hívni)
Létszám: a túra jellegéből adódóan korlátozott, kb 10-18 fő.

Elérhetőségek:
Szőcs Kata: szocskati@yahoo.com, tel. 0630 299 0441
Szilvay Gyula: szilvaygy@gmail.com, tel. 0620 802 1952

Gyakorlati tudnivalók
A túra alatt törekszünk a belső csend megteremtésére, a jelenben létre, az Istennel való találkozásra. A természetben járás, az itt történő ima és szemlélődés Istennel való találkozásnak helyszíne lehet. Ennek érdekében lesznek szigorúan csendes időszakok, amikor nem beszélgetünk egymással, hanem csendben haladva próbálunk a jelenben lenni és a jelen apró kis dolgaiban megtalálni Isten jelenlétét, amely imánk alapját képezi. Máskor pedig, bár van lehetőség beszélgetésre, fontos tiszteletben tartanunk egymás lelki útját és csendjét, és ezzel összhangban törekedjünk a lelki úttal kapcsolatban lévő, minőségi beszélgetésre, élmények, tapasztalatok, kérdések megosztására. Lesznek vezetett megosztások is, és közös imádságok, lelki impulzusok, énekek, imagyakorlatok. Általában 1-1,5 órát fogunk gyalogolni, majd ezt követi egy-egy 20-30 perces megállás, amikor közösen imádkozunk. Kétszer megállunk hosszabban közös megosztásra is. Egyik közös gyakorlat vagy program sem kötelező, azzal éljünk, ami ott és akkor segít
bennünket utunkon Isten felé; tiszteletben tartjuk egymás szabadságát. Mobiltelefonokat – vészhelyzet kivételével – a túra teljes időtartama alatt kikapcsoljuk. Fényképezni szabad a túra alatt, annak figyelembe vételével, hogy ez esetleg kizökkenthet
minket a jelenlétből. Készüljünk nyitottsággal és befogadó szívvel. A lelki úthoz hozzátartozik, hogy bizonyára lesznek könnyű, örömteli részek és nehézségek is. Az imákhoz segítséget nyújtanak Nemes Ödön, Anthony de Mello és Anselm Grün gondolatai. A túra
végén pedig Szentmisén veszünk részt.

Nyilatkozat
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a körülményekre való tekintettel (időjárás, egyéb szükség- vagy veszélyhelyzet) változtassanak a túraprogramon, amely legfőképp a résztvevők biztonsága, egészségük védelme miatt történik. A változás minden esetben a túra eredeti céljával és lelki jellegével összhangban történik.

Jó készülődést kívánunk mindenkinek és nagy szeretettel várunk!
Kata és Gyula

Hálaadó zarándoklat a váci hétkápolna búcsújára

Mária Ocsovai, 2017. szept. 4. 4:16

Gyalogos zarándoklat Mátraverebély-Szentkútról Vácra a Mária Úton

Szeptember 14. 8:00 indulás a mátraverebélyi kegytemplom elől, Mátraverebély – Tar – Pásztó – Kozárd – Ecseg – Buják
Szeptember 15. Buják – Bér – Bercel – Galgaguta – Nógrádsáp  Nézsa
Szeptember 16. Nézsa – Keszeg – Kosd – Vác

Érdeklődni a Szervezőnél: Farmasi Gabriella 70/341-2785 e-mail: farmasigabi@gmail.com

vác

1Úton - 2017

Mária Ocsovai, 2017. aug. 14. 3:16   [ 2017. aug. 26. 2:12 frissítve ]


Információk, szakaszok: http://1uton.mariaut.hu

1-10 of 175