Archívum

Oslótól Betlehemig (előadás)

Mária Ocsovai, 2018. febr. 1. 7:27   [ 2018. febr. 15. 2:06 frissítve ]

https://www.facebook.com/events/147784965892045/

Pünkösdi gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra 2018.

Mária Ocsovai, 2018. jan. 8. 2:17   [ 2018. febr. 9. 4:43 frissítve ]


LélekTúra fiatal felnőtteknek a Spartacus vadászösvényen

Mária Ocsovai, 2017. nov. 12. 5:53   [ 2017. dec. 4. 23:33 frissítve ]

2017. 11. 19.
Spartacus-ösvény
Pilisszentlászló
Visegrád

Késő őszi zarándoklatra - lelki túrára, kikapcsolódásra, elmélyülésre és feltöltődésre vár a Mária utcai Peregrini Christi közösség minden érdeklődő fiatal felnőttet (korosztály kb. 35 év alattiak) a Pilis-Visegrádi-hegység egyik legszebb túraútvonalára, a MAGIS lelkületében.

Az út során kb. 10 km-t teszünk meg gyalog, erdei ösvényeken. A kényelmes túracipőről (bakancs ajánlott), esővédő ruházatról és a napközbeni enni-innivalóról mindenki maga gondoskodik. S amit leginkább ne felejts otthon, az a nyitottságod...

A terep- vagy időjárási viszonyok kedvezőtlensége esetén a szintén szép, Apát-kúti-völgy útvonalát választjuk majd.

További részletek :
Találkozás 8 órakor a Batthyány téren a HÉV vágányok végénél, Szentendréig váltott jeggyel.
Visszaérkezés: 17:35-kor Újpest-Városkapuhoz ill. 17:52-kor a Batthyány térre.
A túra ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap ezen a linken érhető el.
Lelki felkészülésnek a következő szentírási szakaszt javasoljuk elolvasni és átelmélkedni a túra előtt: Mt 7,13-14. Menet közben ez lesz majd a vezérgondolatunk.
Adományokat a helyszínen köszönettel fogadunk.

Várnak a vezetők: Megyesi Balázs és Molnár András.

Csobánka-Dobogókő Lélektúra

Mária Ocsovai, 2017. okt. 6. 2:29   [ 2017. okt. 16. 23:54 frissítve ]

2017. október 21-22.

„Jó dolog az Urat dicsérni, nevednek, ó Fölséges, éneket zengeni,
reggel hirdetni irgalmadat, éjszaka meg hűségedet....”
(Zsolt 92, 2-3)

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit őszi Lélektúránkra, Csobánkára, illetve Dobogókőre. Ezen alkalommal is lehetőség nyílik a közös túrázásra, barangolásra a természetben, közös imádságokra és beszélgetésekre, illetve ismerkedésre szerzetesközösségekkel. Csobánkán a Segítő Nővérek fogadnak minket bemutatkozással és közös imával, Dobogókőn pedig a Manréza Lelkigyakorlatos Házba látogatunk el, ahol a jezsuita szerzetesség lelkiségével ismerkedünk.

Helyszínek: Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő
Időpont: 2017.10.21-22.
Utazás: HÉV, autóbusz
Költségek: HÉV (Budapest-Pomáz oda-visza) és autóbusz menetjegy (Pomáz-Csobánka, Dobogókő –Pomáz), szállás Csobánkán a Segítő nővéreknél, 1500 Ft/fő/éj
Részvételi díj: 1500 Ft (szállásköltség), ami a Viator Egyesület számlájára utalandó át: 11713177-21198166 (OTP Bank) (sajnos lemondás esetén nem áll módunkban ezt visszajuttatni).

Biztosítás: külön nem szükséges
Étkezések: „batyuból” történik, így hozz magaddal elegendő elemózsiát szombat estére, illetve vasárnap reggelire és a túrára. Étkezni természetesen közösen fogunk.
Nehézségi jelleg: alapvetően erdei turistaút, közepesen nehéz, átlagos fizikai erőnléttel jól teljesíthető. Az út során vannak nehezebb, emelkedőkkel tarkított, és lankásabb útszakaszok is.

Program
2017.10.21. Délutáni órákban utazunk Csobánkára Budapestről, találkozunk a Batthyány tér HÉV megállóban. Este közös vacsora és a Segítő Nővérek bemutatkozó programja.
2017.10.22. Reggel közös ima a Segítő nővérekkel, majd túrázás Csobánka –Pilisszentkereszt –Dobogókő útvonalon (táv: 18 km, szintkülönbség: 600 m, idő: 7-8 óra). Délután Szentmisén való részvétel a Dobogókői Manrézában, majd esti órákban érkezünk vissza Budapestre.
A túra valójában lelki imatúra, ennek során egyrészt szerzetes közösségekkel való találkozásra és közös együttlétre, beszélgetésre hívunk meg. Másrészt a túra alatt, vasárnap lehetőség lesz a természet kincseit csodálni, közösen imádkozni és beszélgetni.

Gyakorlati tudnivalók
Olyan hátizsákkal induljunk el, amit egész nap tudunk cipelni, benne a tartalék meleg ruhával (hideg időre lehet számítani), innivalóval (termosz javasolt), elemózsiával (szendvicsekkel, csokoládéval, keksszel, gyümölccsel – kinek mivel), személyes holmival. Elemlámpát, jegyzetfüzetet, tollat hozzunk, és valamit, amire esetleg le tudunk ülni. Strapabíró túraöltözet, meleg kabát, esőnadrág, esőköpeny, sapka, kényelmes túrabakancs, réteges meleg ruha. A szállásra hálózsákot is hozni kell.

Nyilatkozat
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a körülményekre való tekintettel (időjárás, egyéb szükség- vagy veszélyhelyzet) változtassanak a túraprogramon, amely legfőképp a résztvevők biztonsága, egészségük védelme miatt történik. A változás minden esetben a túra eredeti céljával és lelki jellegével összhangban történik.

További kérdésekkel a következő email címen jelentkezhetsz: Szőcs Kata, szocskati@yahoo.com
Szeretettel várunk!

Velencei csendtúra

Mária Ocsovai, 2017. szept. 5. 7:23   [ 2017. okt. 14. 12:12 frissítve ]

"Kereslek Isten, a földben, a virágban a fákban és mindenütt megtalállak. Ez az én Istenkereső időm….
Kereslek az esőben, a szomjas vetések susogják: jelen vagy.
Kereslek a fűben: érezlek, tapogatlak. Ez az én boldog Istentaláló időm."
(Bartalis János: Kereslek)

Zajos, fáradt, kimerült világunkat magunk mögött hagyva…. a reggel csöndjében, a szellő simogatásában, a napsütésben, az erdő ölelésében, csendes tó tükrében, virágok szirmában, a dombok és völgyek, a táj szabadságában, végtelenségében gyönyörködünk…. Csendben haladunk, hogy Isten hangját meghallhassuk, próbálunk a pici kis csodákra, kincsekre figyelni a természetben és a szívünkben, amelyek betöltik lelkünket. Teljes lényünkkel a jelenben vagyunk, Isten szerető jelenlétére figyelünk...

A túra időpontja: 2017.10.15.
A túra helyszíne: Velencei hegység
Útvonal: Budapest, Agárd- Szúnyog sziget- Barlang kút- Meleg hegy- Nadap- Sukoró- Budapest
Táv: kb. 14 km
Hossza: kb. 4-5 óra gyaloglás, kb. 2-3 óra megállás közben ima, elmélkedés
Szintemelkedés: kb. 200-300 m

Utazás: vonattal, hajóval és autóbusszal
Találkozás 8:00 órakor Budapest Kelenföld vasútállomáson, innen a vonat 8:17-kor indul, amivel Agárdig utazunk. 8:54 órakor érkezünk Agárdra, majd innen hajóval kelünk át a Velencei tavon a Szúnyog szigetre. A túra végül délután Sukoróra érkezik meg, ahonnan 18:51-kor indulunk autóbusszal Budapestre, ami a Népligetbe érkezik 19:50-kor.

Túra nehézsége: Közepesen nehéz túra, átlagos fizikai kondícióval teljesíthető. Az útvonal főleg erdőben vezet, de több helyen találunk kilátópontokat, ahonnan megtekinthető a Velencei tó.

Szükséges felszerelés: hátizsák, kényelmes túracipő, réteges, időjárásnak megfelelő öltözet (hosszú nadrág, pulóver legyen nálunk), esőkabát, egészségügyi csomag, esetleg szúnyog és kullancs elleni védelem, iratok, Szentírás, esetleg jegyzetfüzet, valami, amire kényelmesen le lehet ülni megállások során, valamint napközbenre megfelelő mennyiségű enni- és innivaló (kb 2 liter víz, szendvics, csoki, mazsola...).
Biztosítás: külön nem szükséges

Túra kísérők: Szőcs Katalin, Szilvay Gyula

Költségek:
Részvételi díj: adomány (ki amennyit szeretne)
Budapestről Agárdra a menetdíj (teljes ár) 930 Ft, a hajóút kb. 1000 Ft, Velencéről Budapestre az autóbusz 1120 Ft.
Étkezés: „batyuból” történik, de természetesen közösen. Mindenki hozzon magával valamit, amit szívesen elfogyaszt és szívesen megoszt másokkal is.

A jelentkezés feltétele, hogy vállalni tudd az egész napos csendet, aminek sok öröme, de sok nehézsége is lehet (a túra alatt csendben imádkozunk, nem beszélgetünk egymással).
Jelentkezési határidő: 2017.09.30. (amennyiben jelentkeztél, de mégis lemondanád, kérünk, szólj legalább 4 nappal a túra előtt, hogy ha valaki még érdeklődne, akkor tudjuk hívni)
Létszám: a túra jellegéből adódóan korlátozott, kb 10-18 fő.

Elérhetőségek:
Szőcs Kata: szocskati@yahoo.com, tel. 0630 299 0441
Szilvay Gyula: szilvaygy@gmail.com, tel. 0620 802 1952

Gyakorlati tudnivalók
A túra alatt törekszünk a belső csend megteremtésére, a jelenben létre, az Istennel való találkozásra. A természetben járás, az itt történő ima és szemlélődés Istennel való találkozásnak helyszíne lehet. Ennek érdekében lesznek szigorúan csendes időszakok, amikor nem beszélgetünk egymással, hanem csendben haladva próbálunk a jelenben lenni és a jelen apró kis dolgaiban megtalálni Isten jelenlétét, amely imánk alapját képezi. Máskor pedig, bár van lehetőség beszélgetésre, fontos tiszteletben tartanunk egymás lelki útját és csendjét, és ezzel összhangban törekedjünk a lelki úttal kapcsolatban lévő, minőségi beszélgetésre, élmények, tapasztalatok, kérdések megosztására. Lesznek vezetett megosztások is, és közös imádságok, lelki impulzusok, énekek, imagyakorlatok. Általában 1-1,5 órát fogunk gyalogolni, majd ezt követi egy-egy 20-30 perces megállás, amikor közösen imádkozunk. Kétszer megállunk hosszabban közös megosztásra is. Egyik közös gyakorlat vagy program sem kötelező, azzal éljünk, ami ott és akkor segít
bennünket utunkon Isten felé; tiszteletben tartjuk egymás szabadságát. Mobiltelefonokat – vészhelyzet kivételével – a túra teljes időtartama alatt kikapcsoljuk. Fényképezni szabad a túra alatt, annak figyelembe vételével, hogy ez esetleg kizökkenthet
minket a jelenlétből. Készüljünk nyitottsággal és befogadó szívvel. A lelki úthoz hozzátartozik, hogy bizonyára lesznek könnyű, örömteli részek és nehézségek is. Az imákhoz segítséget nyújtanak Nemes Ödön, Anthony de Mello és Anselm Grün gondolatai. A túra
végén pedig Szentmisén veszünk részt.

Nyilatkozat
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a körülményekre való tekintettel (időjárás, egyéb szükség- vagy veszélyhelyzet) változtassanak a túraprogramon, amely legfőképp a résztvevők biztonsága, egészségük védelme miatt történik. A változás minden esetben a túra eredeti céljával és lelki jellegével összhangban történik.

Jó készülődést kívánunk mindenkinek és nagy szeretettel várunk!
Kata és Gyula

Hálaadó zarándoklat a váci hétkápolna búcsújára

Mária Ocsovai, 2017. szept. 4. 4:16

Gyalogos zarándoklat Mátraverebély-Szentkútról Vácra a Mária Úton

Szeptember 14. 8:00 indulás a mátraverebélyi kegytemplom elől, Mátraverebély – Tar – Pásztó – Kozárd – Ecseg – Buják
Szeptember 15. Buják – Bér – Bercel – Galgaguta – Nógrádsáp  Nézsa
Szeptember 16. Nézsa – Keszeg – Kosd – Vác

Érdeklődni a Szervezőnél: Farmasi Gabriella 70/341-2785 e-mail: farmasigabi@gmail.com

vác

1Úton - 2017

Mária Ocsovai, 2017. aug. 14. 3:16   [ 2017. aug. 26. 2:12 frissítve ]


Információk, szakaszok: http://1uton.mariaut.hu

Szalézi+Plusz - 2017

Mária Ocsovai, 2017. aug. 14. 1:52   [ 2017. szept. 21. 2:32 frissítve ]

http://szalezitura.hu

Pálos70 - 2017

Mária Ocsovai, 2017. aug. 4. 6:25   [ 2017. okt. 8. 2:11 frissítve ]

http://palos70.hu/

Gyalogos zarándoklat Szentmiklóstól Szentlászlóig

Mária Ocsovai, 2017. aug. 3. 1:24   [ 2017. szept. 4. 3:48 frissítve ]

Versmondó zarándok útja
SZENTMIKLÓSTÓL SZENTLÁSZLÓIG
Gyalogos zarándoklat I. László király tiszteletére
2017. augusztus 21. – szeptember 3.

A Szent László Emlékévhez kapcsolódva a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt versvándor, Radnóti-díjas versmondó 12 napos zarándoklatot indít a Magyar Zarándokúton haladva, Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóstól, a horvátországi Szentlászlóig. 260 kilométeres útja során 14 település templomában tart versekkel átszőtt előadást László királyról, „Uram Isten és Szent László!” címmel.
A Magyarországon, Szerbián és Horvátországon áthaladó (vers)zarándoklat célja, hogy lélekben, verseken keresztül közelítse egymáshoz a Duna mentén élő magyarokat és nem magyarokat a Lovagkirály erényeire, hitére, nemzetépítő akarására emlékeztetve.
A zarándoklathoz bárki csatlakozhat, bármelyik szakaszon!
A (vers)zarándoklat útvonala:
1. nap, augusztus 21. hétfő Kunszentmiklós – Dunavecse (21 km) – Dunaegyháza (10 km)
2. nap, augusztus 22. kedd Dunaegyháza – Solt (7 km) – Szelidi-tó (24 km)
3. nap, augusztus 23. szerda Szelidi-tó – Géderlak, 13 km
4. nap, augusztus 24. csütörtök Géderlak – Fajsz, 25 km
5. nap, augusztus 25. péntek Fajsz – Dusnok, 6 km
6. nap, augusztus 26. szombat pihenőnap
7. nap, augusztus 27. vasárnap Dusnok – Baja, 28 km
8. nap, augusztus 28. hétfő Baja – Dávod, 23 km
9. nap, augusztus 29. kedd Dávod - Bezdán (Szerbia), 21 km
10. nap, augusztus 30. szerda Bezdán - Vörösmart (Horvátország), 17km
11. nap, augusztus 31. csütörtök Vörösmart – Kopács, 30 km
12. nap, szeptember 1. péntek Kopács – Eszék, 12 km
13. nap, szeptember 2. szombat Eszék – Szentlászló, 24 km
(14. nap, szeptember 3. vasárnap: előadás Szentlászlón)

 (Az előadások pontos helyszínei és időpontjai folyamatos egyeztetés alatt!)
A zarándoklat a Szent László Emlékév és az Arany János Emlékév hivatalos programja!

Együttműködő partner a Magyar Zarándokút Egyesület és a Szent László Társaság.

1-10 of 172